Mecidiyeköy'de Torun Center inşaatında 10 işçinin can verdiği asansör faciası davasında 4 yıl sonra karar çıktı. 25 tutuksuz sanığın yargılandığı davada 9 sanık 60'ar bin 800'er TL para cezasına çarptırıldı, 16 sanık beraat etti...
Mecidiyeköy'de Torun Center inşaatında 10 işçinin can verdiği asansör faciası davasında 4 yıl sonra karar çıktı. 25 tutuksuz sanığın yargılandığı davada 9 sanık 60'ar bin 800'er TL para cezasına çarptırıldı, 16 sanık beraat etti...
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan karar duruşmasına asansör faciasında yaşamını yitiren 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Hıdır Ali Genç'in babası Mustafa Genç ile yine kazada ölen İsmail Sarıtaş'ın kardeşi Ferit Sarıtaş katıldı. Duruşmada 5 tutuksuz sanık hazır bulunurken, diğer sanıkları ise avukatları temsil etti.
İlk olarak söz alan müşteki avukatı Yıldız İmrek sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Daha sonra söz alan Mustafa Genç, 'Orada ben de çalıştım. İnsanca önlem alınmadığını herkes biliyor. Bu kaza değil, cinayettir' diyerek sanıkların cezalandırılmasını talep etti.
Ferit Sarıtaş da, şikayetçi olduğunu söyledi.
Daha sonra sanıklar söz alarak beraat talebinde bulundu. Duruşmayı karara bağlayan mahkeme heyeti, asansör bakım ve tamir işlerinden sorumlu şirket çalışanları Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç ve Adem Akyıldız ile inşaat firması bünyesinde çalışan Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz ile iş güvenliği firması çalışanları Ahmet Sait Demir ve Mert Çanakçı'nın üzerilerine atılı, 'Taksirle ölüme sebebiyet' vermek suçundan, önce 10 yıl hapis cezasına hükmetti. Daha sonra sanıkların sabıkasız oluşu ve duruşmalardaki davranışları dikkate alınarak cezanın 8 yıl 4 aya indirilmesine karar verdi. Mahkeme, bu 8 yıl 4 ay hapis cezasını ise, 'Sanıkların suçu taksirle işlemeleri ve tali kusurlu olmaları' gerekçesiyle günlüğü 20 TL'den 60'ar bin 800'er TL adli para cezasına çevrilmesine hükmetti.
3 ay meslekten men cezası
Mahkeme sanıkların meslek ve sanatın gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla suç işledikleri gerekçesiyle 3 ay süreyle meslekten yasaklanmalarını da hükmetti. Mahkeme, olayda kusurlarının bulunmaması nedeniyle 16 sanığın beraatine karar verdi.
Şişli'de 6 Eylül 2014'te, eski Ali Sami Yen Stadı arazisindeki inşaatta malzeme ve işçi taşıyan asansörün 32. kattan zemine düşmesi sonucu, Murat Usta, Tahir Kara, Vahdet Biçer, Hıdır Ali Genç, Menderes Meşe, Ferdi Kara, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu ve Cengiz Bilgi isimli 10 işçi hayatını kaybetmiş, olayda sorumluluğu bulunduğu iddia edilen 25 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianamede, 'Taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2,5 yıldan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
Zengin olanın müeyyidesi para ile sınırlı, parayı ver kurtul ne güzel dünya.
Kararı veren hakimin güzel bir evi ve arabası olmuştur kesin...Türk adalet sistemine güvenerek söyleyebilirim ki eğer işçilerden birinin ihmali sonucu ensesi kalın tayfasından birileri ölmüş olsaydı mahkemenin vereceği karar ile o işçinin hayatının s.kilir...en iyi ihtimalle tazminat olarak 60 bin liradan çok çok daha fazlasını ödemek durumunda kalırdı.
öylesine yaşıyoruz hayatı. adalet sermayenin, iktidarın oyuncağı olmuş. diğer taraftan iş güvenliği diye bir şey getirilmiş. oradada iş güvenliği uzmanları günah keçisi ilan edilmiş. uzman öneri de bulunmuş firma bunu uygulamamış. yazmak istemiş, kaul edilmemiş. işi alan iş güvenliği firması uzmana aman idare ediver demiş. bizde ki sistem, parayı veririm sen benim günah keçim olursun yada parayı verdim benim kurbanım olursun. burada sadece üzüldüğüm kişiler uzman arkadaşlar la ; tabi ki hayatını kaybeden arkadaşlar. allah rahmet eylesin. iş kazaları bitmeyecek hatta bu mantıkla artmaya devam edecektir.