10 Hızlı Maddede Bu Yıl İstanbul’un Tiyatro Sahnesi

İstanbul'un dört bir yanına serpilmiş özel tiyatrolar 2015-2016 sezonunda tiyatro meraklılarına hepsi birbirinden harika ve cezbedici oyunlar sunuyor. Biz de bu sezonun en dikkat çekici tiyatro oyunlarını aradık, taradık, irdeledik... Karşımıza onlarca, yüzlerce seçenek çıktı… Aralarından seçim yapmaya karar verdik ve kaçırılmaması gereken oyunları 10 hızlı maddede sizler için derledik. İyi seyirler…

1. Bir Delinin Hatıra Defteri – Tatbikat Sahnesi

Ankara’daki yıllardır kullanılmayan Tatbikat Sahnesi’ni geçtiğimiz sezon tekrar canlandıran Erdal Beşikçioğluİstanbul Levent’e de sahnenin bir şubesini getirdi. Tek kişilik oyunu Bir Delinin Hatıra Defteri’ni Kasım ayında İstanbullu seyirciyle buluşturan Beşikçioğlu bize Çarlık Rusyası’nda düzene boyun eğmeme derdinde olan bir memurun deliliğe doğru giden hikayesini anlatıyor. Oyunun başkahramanı Popriçin, baskıcı sistemle, tekdüze hayatıyla ve müdürünün kızına duyduğu aşkla savaşırken kendini bir girdabın içerisinde bulur. Psikolojisi gitgide bozulan memur sonunda kendisini İspanya kralı zannetmeye başlar. Rus yazar Gogol tarafından yazılan Bir Delinin Hatıra Defteri’ni Cem Emüler uyarladı ve yönetti, Erdal Beşikçioğlu ise memur Popriçin’e hayat verdi.

Takvim ve biletler için;

http://www.biletix.com/etkinlik/SM326/ISTANBUL/tr

2. Frankenstein – Çolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu

Mary Shelley’nin hafızalara kazınmış eseri Frankenstein’a bu sezon Çolpan İlhan&Sadri Alışık tiyatrosu hayat veriyor. Nick Dear tarafından sahneye uyarlanan ve Selen Korad Birkiye tarafından Türkçe’ye çevrilen oyun, Londra National Theatre’da 5 sezondur kapalı gişe olarak sahneleniyordu. Oyuncu kadrosunu Cansel Elçin, Deniz Uğur, Yılmaz Gruda, Engin Gürmen, Merve Erdoğan, Batuhan Pamukçu, Ömür Karakırılmaz, Burcu Görek, Ozan Akif Serman, Nalan Deliormanlı, Şahin Adıgüzel, Feride Ceyda Elkaya ve Kerem Alışık’ın oluşturduğu Frankenstein, bu sene SAKM Birim Sahne bünyesinde ve Şakir Gürzumar yönetiminde ilk kez Türkiyeli seyirciyle buluşacak. İlk gösterimi 12 Aralık’ta Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde yapılacak oyunun biletleri satışa çıktı.

Takvim ve biletler için;

http://www.zorlucenterpsm.com/tr/frankenstein

3. Kafes – Atlas Tiyatro Araştırmaları

Kafes oyunu, Franz Kafka’nın son öyküsü olan Açlık Sanatçısı’nın Atlas Tiyatro Araştırmaları tarafından sahneye uyarlanmış hali. “Sanatçı” sanatını aç kalarak icra eder ve yaşamı boyunca bunu devam ettirecektir. Diğer yanda “menajer” ise sanatçının bu açlığından yararlanarak bunu seyirlik bir eğlenceye dönüştürür. Bu sırada seyirci durur, düşünür, sorgular, çatışmaları izler… Sercan Özinan tarafından sahneye uyarlanan ve yönetilen Kafes’in oyuncu kadrosunda Deniz Telek, Raci Durak ve Sercan Özinan yer alıyor.

Dip not: 2013 yılında kurulan Atlas Tiyatro Araştırmaları ekibi tiyatro dışındaki sanat eserlerinin sahne diline dönüştürülmesi üzerine araştırmalar ve denemeler yapıyor.

Takvim ve biletler için;

http://www.mybilet.com/event/189s75/kafes/

4. Kam – berika

Film çekimlerinde oyuncular yeşil bir perdenin önünde durup rollerini canlandırdıktan sonra bu oyuncuların ekranlarda bir kayalık yamaçta yahut Paris siluetinin karşında görünmelerini sağlayan teknoloji artık bizi şaşırtmıyor. Green Box tekniği olukça gelişmiş teknolojileriyle filmlerin ve dizilerin en büyük kurtarıcılarından… Peki, ya birileri bu tekniği tiyatro sahnesinde denemeye kalkarsa? Üstüne üstlük gayet başarılı olursa? 

2011’de Can Bora tarafından kurulan tiyatro ve dans kolektifi “berika”,

Kam adlı oyunlarındaki bu uygulamayla alışılmış tiyatro tekniklerinin çok

ötesine geçerek tiyatro sahnesini bir film setine dönüştürüyor. Can Bora

tarafından yazılan trilojinin ikinci oyunu olan Kam, iki günlük bir kamp tatili

için İstanbul’dan uzaklaşan dört arkadaşın bu serüven sırasında bir şaman ile karşılaşmaları ve onu potansiyel kurtarıcıları olarak görmelerini anlatıyor. Sanal gerçekliğe olan bağımlılık ve günümüz insanının kurtarılma arzusunun irdelendiği Kam, Borusan Oto Dolmabahçe Sahne’de seyircilerini bekliyor.

Takvim ve biletler için;

 http://www.biletix.com/etkinlik/SCB05/ISTANBUL/tr

5. Mavi – Olağan Masallar Tiyatrosu

Psikolojik gerilim türündeki Mavi, bir psikiyatr ile hastası arasında geçiyor. Mavi’yi izlemeye gelenler, kendilerini esrarengiz bir olayın tam ortasında buluyor. Doktorunun hayatını fazlasıyla yakından takip eden bir hasta, sınırları ne kadar aşabilir? Peki ya doktor, hayatının üzerindeki bu gizemli bakışlara ne kadar katlanabilecektir?

Seyirciler, bu iki karakterin esrarengiz hikayesini izlerken, bir yandan da bu

gizemlerle dolu olayı çözmeye çalışıyor... Doktor ve hastanın arasında geçen bu heyecan verici hikayenin birçok detayı ise diyaloglar, sahne tasarımı, kostümler ve oyunculuklarda gizli... Olağan Masallar Tiyatrosu ve Kar Art Kültür Sanat işbirliği ile hazırlanan Mavi, üçüncü sezonunda Kadıköy’de  seyircisini bekliyor. Aykut Göker tarafından yazılan ve yönetilen Mavi’de Can Yaman ve Şahin Sancak baş rolleri paylaşıyor. 

Takvim ve biletler için;

http://www.biletix.com/etkinlik/SM366/TURKIYE/tr

6. Ormanlardan Hemen Önceki Gece – biriken

Dinmeyen yağmurun altında, ulaşılamayan bir otel odasının arayışında, ikiyüzlü sisteme karşı sıkabileceği yumruklarından başka bir şeyi olmayan bir adamın soluksuz koşusu ve aklındaki her şeyi karşısındaki kaçıp gitmeden anlatmak istemesi… Bernard-Marie Koltès'in noktasız metninde, 'arkadaş' diye hitap ettiği dinleyicisinin karşısında tek bir nefeste anlattığı hikayeler birbiri içine giriyor. “biriken”, çağdaş tiyatronun yönünü değiştiren Ormanlardan Hemen Önceki Gece'yi, özgün bir sahne tasarımı içinde dinamik ancak kırılgan ve dalgalı bir beden diliyle sahneye taşıyor. Sahnedeki 'adama' eşlik eden müzik, video ve ışık tasarımı da Koltès'in bu şiirsel baş kaldırısına hizmet etme amacını taşıyor. 2014-2015 TEB Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü’nün sahibi Rıza Kocaoğlu’nun tek kişilik performansıyla vücuda getirdiği dev monolog, bizleri Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ne davet ediyor.

Takvim ve biletler için;

http://www.biletix.com/etkinlik-grup/107500982/ISTANBUL/tr

7. P*rk – İkincikat

P*rk; “adalet'in hiç olmadığı bir ülkede,

bir parkta filizlenen bir savaşamama hali...

Bir gidiş düşün.

İşte her şey ondan sonra başlıyor.

31 Mayıs 2014 soruyor:

“Sen ne için yaşıyorsun bu hayatta?”

Unutmamak için mi?

Ama bu çok zor.

O zaman gerçek tarihe içelim. Cheers!

31 Mayıs 2014’te yani Gezi Parkı Direnişi’nin 1. yılında P*rk, bizlere o parkı, ideolojiden yoksun genç kuşağın Gezi’deki ve Gezi’den sonraki duruşlarını anlatıyor, gösteriyor, hatırlatıyor. Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği oyunda Barış Gönenen, Uğur Uzunel ve Heves Duygu Tüzün parktaki üç ayrı karakteri sembolize ediyor.

Takvim ve biletler için;

http://www.biletix.com/etkinlik/ST709/ISTANBUL/en

8. Shakespeare’in Bütün Eserleri-Hafif Kısaltılmış – Tiyatro Keyfi

Londra West End'de 10 sezon kapalı gişe oynayan Shakespeare'in Bütün Eserleri - Hafif Kısaltılmış, ikinci sezonunda da İstanbullu seyirciyle buluşuyor. Tiyatro Keyfi yorumuyla sahneye konan bu kahkaha garantili oyun, Shakespaere hakkında pek az bilgi sahibi olan üç erkek oyuncunun, ünlü yazarın tüm oyunlarını bir arada sahnelemek istemesi üzerine yaşadıklarını anlatıyor. Hamlet, Macbeth, Othello, Jül Sezar ve diğerleri birbirine girip de ortalık karışırken işler çılgın bir hal alıyor. Adam Long, Daniel Singer ve Jess Winfield tarafından yazılıp Leyla Özgüler Kalender tarafından Türkçeleştirilen oyunun yönetmen koltuğunda Kemal Başar oturuyor. Genç oyuncular Kemal Erdurak, Mesut Yılmaz ve Kerem Muslugil ise üç gözü kara oyuncuyu canlandırıyor.

Takvim ve biletler için;

http://www.biletix.com/etkinlik/SEM53/TURKIYE/tr

9. Sondan Sonra – Duru Tiyatro

Nükleer saldırının ardından tüm şehir çökmüş, birçok insan ölmüş ve her yanı radyoaktif toz bulutu kaplamış durumdadır. Mark, Louise’i kurtarıp kısıtlı imkanlara sahip sığınağına taşır. Louise’e aşık olduğu anlaşılan Mark, dışarıdaki duruma dair genç kadını korkutan şeyler söyleyip durur. Louise ise dışarıyı merak eder… Her şey Mark’ın anlattığı gibi mi, oradan kurtulabilecek mi? Dennis Kelly’nin yazdığı Sondan Sonra oyununda “güç kullanarak demokrasiye kavuşturma çabası; ya da bir erkeğin gücünü kullanıp bir kadını elde etme mücadelesi” problemleri irdeleniyor. Emre Kınay ve Ahu Türkpençe’nin performanslarıyla ödül kazandıkları Sondan Sonra, Duru Tiyatro sahnesinde.

Takvim ve biletler için;

http://www.durutiyatro.com/program.aspx

10. Taşlar – Craft Tiyatro

Dünyanın en önemli gençlik oyunlarından biri kabul edilen ve yasanmış bir hikayeden uyarlanan Taşlar, 13 ve 15 yaşlarındaki iki çocuğun oyun oynarken neden oldukları ciddi olayların sorumluluğunu alıp alamayacağını, çocuk haklarını, adalet sisteminin insanların özellikle de çocukların hayatındaki hassas duruşunu ve vicdan kavramını gerçek bir olay üzerinden anlatıyor. Oyunun yazarı, yönetmeni ve oyuncusu olan Tom Lycos’un 1996’da Avustralya’da yaşanan gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı oyun, bugüne kadar 80’den fazla ülkede seyirciyle buluştu. Ülkemizde yine Tom Lycos yönetmenliğinde sahnelenen oyunun kadrosunda Baran Kubilay, Ümit Bekar/Erdeniz Kurucan ve Çağdaş Dilber yer alıyor.

Takvim ve biletler için;

http://www.biletix.com/etkinlik-grup/97083328/ISTANBUL/tr

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu