24 Şubat'ta Malatya'da F-4 tipi iki savaş uçağının, dün de Konya'da aynı tip uçağın düşmesi birçok soruyu beraberinde getirdi.
Uçaklar hakkında eski oldukları yönünde eleştiriler olmakla birlikte, düşüş nedenleri konusunda henüz net bilgiler yok.
10 gün içinde üç uçağın düşmesiyle 'sabotaj' iddiaları da gündeme geldi.
Genelkurmay Başkanlığı ise bu iddiaları doğrulamadı ve Konya'da düşen uçağın, SAM füzelerinden kaçış eğitimi yaptığı sırada, manevra yaparken düştüğünü duyurdu.
İstatistiklere göre, Suriye'nin düşürdüğü uçak dahil son 35 yılda çeşitli nedenlerle toplam 13 adet F-4 tipi uçak düştü.
Kaza oranının yüksekliği nedeniyle 'uçan tabut' olarak nitelenen uçaklar aslında 1994 yılında kullanımdan kaldırılan F-104'ler.
Ancak son dönemde arka arkaya gelen düşmeler sebebiyle F-4'ler de artık 'uçan tabut' olarak niteleniyor.Uçaklarda sorun var mı?
Kazayı BBC Türkçe'ye değerlendiren iki eski pilot general, kayıplara rağmen F-4 tipi uçaklarla ilgili özel ve büyük bir sorun olmadığı görüşünde.
Her iki uzman da uçaklar 40-50 yaşına gelse de modernize edilerek uçuş saatlerinin uzatılabildiğini vurguluyor.
Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, 2020'de envanterden çıkarılacak olmalarının nedenini, 'Eskiliğinden ziyade bakım onarımı ve idamesidir' diye açıklıyor, 'Yoksa ABD Hava Kuvvetleri bizden daha eski F-16'lar kullanıyor.'
Kendisi de bir dönem F-4 pilotu olan emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş da özellikle Konya'daki kazaya neden olan eğitimin 'oldukça zor bir eğitim' olduğunu belirtiyor.
Karakuş bu eğitimlerde uçağa her türlü manevralar, azami performans gösterecek şekilde tehlikeli hareketler yaptırıldığını söyledi.
Savaş pilotlarının mutlaka birkaç uçuşlarında bu nedenle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Karakuş, 'Hava savunma sistemlerinden kaçış manevrası yapıyor. Bu manevralar fevkalade tehlikeli. Havacılık tarihine bakılırsa bu olayın olması anormal değil' dedi.Pilotlar neden uçaktan atlayamadı?
Özellikle son iki kazada pilotların uçaktan atlayamaması ve yaşamlarını yitirmeleri bu sorunun sorulmasına neden oldu.
Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, 'bu tip kazaların özelliğinden kaynaklı olarak' pilotların paraşütle atlama kararını vermek için şanslarının olmadığını söylüyor.
Karataş bu tip kazaların özelliğini, 'Yatış, dalış, alçak irtifa, yüksek sürat, kuş sürüsü gibi nedenlerde pilotun karar vermesi kolay olmuyor. Paraşüt tali kurtarma aracıdır. Şartlar müsait değilse buna fırsat kalmaz' diye açıkladı.