10 Bin Lira Cezası Var: Sahipleri, Hayvanlarına Mikroçip Taktırmaya Başladı

Evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirilmesinin ardından sahipleri, hayvanlarına mikroçip taktırmaya başladı. Belirlenen süre içerisinde mikroçip taktırmayanlara 10 bin TL ceza kesilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. 

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere bu yıl, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması mecburi olacak.

Taktırmayanlara 10 bin lira para cezası 👇

Mikroçip Takılacak: Sahipli Kedi ve Köpeklerin Kimliklendirilmesi Zorunlu Oluyor

"Mikroçiplerin de bir seri numarası var"

Edirne'nin Keşan ilçesinde Veteriner Hekim Yener Eker, evcil hayvanlara getirilen zorunlu mikroçip uygulamasına hayvan sahiplerinin ilgisinin arttığını söyledi. 

Yener Eker, mikroçiplerin derinin altına acısız bir şekilde uygulandığını belirterek, 'Bizdeki vatandaşlık numarası gibi mikroçiplerin de bir seri numarası var. Mikroçip takılan evcil hayvanlar kişilerin üzerine kaydedilmiş oluyor. Maalesef çok bilinçsiz bir şekilde kedi ya da köpek sahiplenenler var. Maalesef sahiplendikten kısa bir süre sonra sokağa salıyorlar. Hem hayvanlar mağdur oluyor, hem de kontrolsüz bir şekilde çoğalmış oluyorlar. Evde bakılan bir çocuğun dışarı atıldığını düşünün. O hayvan da ciddi bir depresyona giriyor. Sokağa adapte olmamış bir kedi ya da köpeğin hayatta kalma şansı da azalıyor' dedi.

"Mikroçipin bedeli 150 lira"

Mikroçip uygulaması hakkında hayvan sahiplerini bilgilendirdiklerini ifade eden Eker, 'Bu konuda kliniğimize gelen hayvan sahiplerini bilgilendiriyoruz. Mikroçip takıldığında bu hayvanlar bakanlığın sistemine kayıt oluyor. Çok iyi bir uygulama olacağını düşünüyorum. Bu sayede bilinçsiz hayvan sahiplenmenin de önüne geçilecektir. Mikroçip sayesinde hayvanın sahibinin ismi, adresi gibi bilgiler görülebilecek. Mikroçipin bedeli ise 150 lira. Kesinlikle taktırılmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca hayvana karşı ihlallerde bunun bir cezai yaptırımı da olacak. Hatta el koymaya kadar gidecek yaptırımlar olacak' diye konuştu.

"Hayvanlara yapılan şiddet cezasız kalmamalı"

Yener Eker, son aşamaya gelinen Hayvan Hakları Yasası hakkında da değerlendirmede bulunarak, 'Yaptırımların yüksek olduğu, hayvanların canlarının da insanlar kadar önemli olduğu bir yasa bekliyoruz. Yasa çıktıktan sonrada örnek cezalar verilerek, hayvanlara olan şiddetin bir son bulmasını istiyoruz. Hayvanlara yapılan şiddet cezasız kalmamalı. Cezalar artmalı ve uygulanmalı' dedi.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
YORUMLAR
27.06.2021

Güzel uygulama bundan sonra bakamayan evcil hayvan almaz yada hayvanı öldürür.

27.06.2021

çok güzel takip etmek adına güzel bir uygulama ve dışarıdaki pisliklerden 😉 korumuş oluruz yavrularımızı ... devletimiz bu uygulamayı ücretsiz bir şekilde karilamis olsa daha güzel olur ve ufakta olsa bir şeyler yapmış olurlardı ... Ama yapmazlar işlerine gelmez ... Çünkü kafa aynı kafa canlıya değer vermiyorlar

28.06.2021

Uygulama güzel ama fiyatlar pahalı. Belki 150 TL büyük bi rakam değil ama benim ufaklığı her veterinere götürdüğüm de bi yüzlük gidiyor. Aşı fiyatlarından tutun mama fiyatlarına kadar ateş pahası. Bu ülkede hayvan sahiplenmek bile pahalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ