10 Maddede IŞİD'in Musul İşgali

IŞİD dün Musul'a bugün de Kerkük'e girdi. Peki Suriye'ye cihad ilan edip de bölgesel Kürt yönetiminin kontrolündeki iki büyük kenti ele geçirmek de neyin nesi? Her ne kadar adı Irak-Şam islam devleti olsa da, Suriye'yi Esad'dan kurtarmak için yola çıkan IŞİD ne oldu da kendini Musul-Kerkük'te buldu?

1. Bölgesel Kürt yönetimi-Türkiye anlaşması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile enerji alanında 50 yıllık anlaşma imzaladıklarını, sürenin daha da uzatılabileceğini bildirdi. İlk teslimatı tamamlanan Kuzey Irak petrollerinin bedeli Halkbank'a yatırılıyor.

2. Irak sesini yükseltiyor

Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yaptığı anlaşma uyarınca onayı olmadan uluslararası piyasalara petrol sevk ettiği gerekçesi ile Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Odası'na (ICC) şikayet etti.

3. Kürt yönetimi kararlı

Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin gelecek aydan itibaren Türkiye’ye petrol ihracatına başlaması bekleniyor. Ancak Irak hükümeti Ankara ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasında yapılan petrol anlaşmasına muhalefetini sert bir biçimde dile getiriyor. Bağdat yalnızca kendisinin enerji anlaşması yapma yetkisine sahip olduğunu savunurken ancak Türkiye ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi bu iddiayı reddediyor.

4. Irak hükümeti uzlaşı arıyor

Erbil, Bağdat ve Ankara arasında krize neden olan Kürt petrolünün Türkiye 'ye akışı ile ilgili sorunu çözmek için dün Bağdat'ta bir araya gelen merkezi yönetim ve bölgesel Kürt yönetimi, görüşmelere devam etme kararı aldı. Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, 'Kürt hükümeti anlaşma olmadan petrol satışını yapmama sözü verdi' dedi. Başbakan Neçirvan Barzani ise bir süre sonra Kürdistan TV'de 'Irak'a verilmiş bir söz yok' diyerek bu sözü tekzip etti.

5. Türk hükümeti geri adım atıyor gibi...

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Kuzey Irak'tan ikinci bir petrol yüklemesi yapılmadı açıklaması, 'Kürt petrolü, Azeri petrolü ile takasa mı girdi?' sorusunun sorulmasına neden oldu. Buna göre Türkiye, Kürt petrollerinde ABD'den tepki alınca, ikinci yüklemeyi Azeri petrolü olarak gösterdi.

6. Irak konuyu uluslar arası arenaya taşıyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, Kuzey Irak’tan gelen petrolün satışına başlandığını açıklamasının ardından Irak Hükümeti, petrolün Irak’tan “çalınmış” hükmünde olduğu iddiasıyla Milletler arası Ticaret Odası’na tahkim başvurusunda bulundu

7. Amerika daha fazla tutamıyor kendini

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak federal hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğini, alım ve satım yapan tarafların da çok ciddi yasal riskler aldığını belirtti

8. Amerika IŞİD diyor

Irak'taki gelişmelere değinen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki ilerlemesinden son derece endişe duyduklarını belirtti. IŞİD'in Suriye'de de güçlendiğini anımsatan Psaki, 'IŞİD Yalnızca Irak ve Suriye için değil, tüm bölge için bir tehdit. Irak'taki ilerlemesi de gösteriyor ki tüm taraflar ortak düşmana karşı mücadele etmeli, bu teröristleri halktan ayırmalı' dedi.

9. IŞİD Musul'da...

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak'ın ikinci en büyük kenti Musul'da ve Musul'un başkenti olduğu Ninova vilayetinde kontrolü tamamen ele geçirdi. Havalimanı, emniyet müdürlüğü, valilik gibi kilit öneme sahip binalar militanların kontrolünde. On binlerce Iraklı, Kürt bölgesine gitmeye çalışırken; üniformasını çıkaran askerlerin kaçtığı da gelen haberler arasında.

10. IŞİD Kerkük'te...

Irak’ın Musul kentinin Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kontrolüne geçmesinin ardından Başbakan Nuri el Maliki, olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısında bulundu. Musul’un IŞİD kontrolüne geçmesi nedeniyle Irak Parlamentosu perşembe günü olağanüstü toplanacak. Maliki ayrıca Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve AB'den destek istedi. Kerkük’te de bazı bölgelerin IŞİD’in kontrolüne geçtiği bildirildi.

11. Sonuç?

Kürt yönetimi, Irak yönetiminden izinsiz petrol satmak istiyor. Türkiye talip oluyor. Irak yönetimi karşı çıkıyor. Kürt yönetimi satarız diyor. Türk hükümeti alırız diyor. Amerika yapmayın iyi olmaz diyor. Kimse dinlemiyor. IŞİD Kürt yönetimindeki Musul ve Kerkük'e giriyor. Irak hükümeti Amerika müdahale etsin diyor...

Popüler İçerikler

Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış