Enderun Usulü Teravih Nedir? Enderun Usulü Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Bugün Teravih Namazı Var mı?

Oruç ibadetini yerine getirmek için heyecanla Ramazan ayını bekleyen Müslüman vatandaşlar, bu gece ilk sahura kalkacak. Ramazan ayının önemli ibadetlerinden birisi de namaz kılmak. Ramazan ayında her akşam kılınan teravih namazının, Covid-19 sebebiyle camilerde toplu şekilde kılınması geride bıraktığımız iki yılda yasaklanmıştı. Kısıtlamaların çoğunun kaldırılması ve Ramazan ayına girecek olmamızla birlikte, camilerde teravih namazının kılınıp kılınmayacağı araştırılmaya başlandı. Peki, 1 Nisan Cuma teravih namazı kılınacak mı? Camilerde teravih namazı kılınabilecek mi? Enderun usulü Teravih namazı nedir? Teravih namazı nasıl kılınır? Enderun usulü Teravih namazı nasıl kılınır? Detaylar haberimizde...

On bir ayın sultanı olarak adlandırılan ve ibadetlerin yoğunlaştırıldığı, üç ayların sonuncusu olan Ramazan, nihayet geldi. Salgın dolayısıyla Teravih namazlarının camide bir arada kılınması geçici süreliğine yasaklanmıştı. Tedbirlerin ve kısıtlamaların önemli ölçüde kaldırılması ve Ramazan ayının yarın başlıyor olmasıyla Müslüman vatandaşlar da Teravih hakkındaki araştırmalarını arttırdı. Peki, 1 Nisan Cuma teravih namazı kılınacak mı? Camilerde teravih namazı kılınabilecek mi? Enderun usulü Teravih namazı nedir? Teravih namazı nasıl kılınır? Enderun usulü Teravih namazı nasıl kılınır? İşte detaylar...

Camilerde Teravih Namazı Kılınabilecek mi?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş; 'Tüm aile fertlerimizle teravih namazına, sohbete ve mukabeleye katılarak, ramazanın manevi havasını hep birlikte teneffüs edeceğiz.' açıklamasında bulunarak, camilerde teravih namazının kılınabileceğini açıkladı.

1 Nisan Cuma Teravih Namazı Kılınacak mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimine göre, 2 Nisan Cumartesi günü Ramazan başlıyor. Ramazan'da iftar açıldıktan sonra camilerde teravih namazı kılınabilecek. Vatandaşlar birkaç yılın ardından toplu bir şekilde kılınacak ilk teravihin ne zaman olduğunu araştırıyordu. Yapıla açıklamalar doğrultusunda, ilk teravih 1 Nisan Cuma akşamı kılınacak.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

  • Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.

  • İmam “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.

  • İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta 'Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir.

  • Eğer teravih dört rekât olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır

  • Üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur.

  • Her selam verildiğinde “salat-ı ümmiyye”’nin okunması güzel olur.

  • Teravih namazı ara vermeden kılınabileceği gibi ihtiyaca göre kısa aralar da verilebilir.

  • Teravih namazı bittikten sonra kısa bir duanın akabinde vitir namazı da cemaatle kılınır.

  • Daha sonra tesbihat ve dua ile birlikte ibadet tamamlanmış olur.

Enderun Usulü Teravih Namazı Nedir?

Adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden alan Enderun usulü Teravih namazı, saraydaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz olarak bilinmektedir. Bu sebepten ötürü de, günümüze kadar Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir. Osmanlı zamanında başlayan ve 2022 yılına kadar gelen Enderun Teravih’ini ilk defa ortaya koyan kişinin Buhurizade Mustafa Itri Efendi olduğu rivayet edilmektedir..

Enderun Usulü Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Bu Teravih, iki şekilde kılınır. 

Birincisinde; İmam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. 

Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler. Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetleridir. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler tercih edilir. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki’nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir gelenektir.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!