1 Kasım 1928: Bugün Harf Devrimi'nin 90. Yıl Dönümü

5 yaşındaki genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 1 Kasım 1928 yılında yürürlüğe aldığı 'Harf Devrimi' 90 yıldır belli aralıklarla Türkiye'nin gündeminde. Atatürk ve arkadaşlarının bizzat üzerinde çalışarak oluşturdukları yeni cumhuriyetin yeni alfabesi, Latin alfabesinin Türkçeye uyarlanmış bir hali. 

Peki yeni cumhuriyeti bu kadar radikal bir devrime yönelten neydi?

Osmanlı'nın son dönem aydınlarından kabul edilen Celal Nuri harf devriminden yıllar önce 'Tahrir-i Tedenniyat-ı Osmaniye Mukadderat-ı Tahriye' adlı kitabında bunu şu sözlerle açıklıyor: 

'Harflerimiz berbattır. Bu harflerle biz işimizi göremeyiz. Bunlar yetersizdir. Harflerimizin noksanından, bir işe yaramadığından, gayr'i ilmi bulunduğundan burada bahsetmeyeceğiz. Yalnız şurasını söyleyeceğiz ki, bu harfleri ve bunlarda yazılmış şeyleri halk kolaylıkla öğrenemiyor.

Aslında Harf Devrimi fikri 3. Selim'e kadar uzanıyor...

3. Selim döneminde sarayda mimarlık yapan Danimarkalı Meling, Türkçe konuşabilmesine rağmen Türkçeyi Latin alfabesi ile yazıyor ve fikirlerini padişaha bu şekilde sunuyordu. Dönemin kaynaklarına göre ise son derece yenilikçi olan 3. Selim Türkçenin Latin alfabesi ile yazılmasına sıcak bakıyordu. Ancak bu sadece bir fikir olarak kaldı.

Aydınlar yenilik bekliyor ama bir çözüm üretilemiyordu...

3. Selim devrimden itibaren Osmanlı aydınlarının bir çoğunun ortak bir fikri vardı. Arap alfabesi Türkçe için yetersizdi. Birçok aydın bunu dile getiriyor ama fiili bir yenilik olmuyordu. Bir ara Enver Paşa kendi tasarladığı Enveriye adlı bir alfabeyi yürürlüğe sokmak istedi. Ancak çıkan savaşlar nedeniyle ordunun düzeni bozulur diye yürürlüğe sokmadı.

Harf Devrimi'nin 90. yıl dönümünde yine Twitter alemi ikiye ayrıldı: "Bir gecede cahil kaldık | Bir gecede aydınlandık"

Harf Devrimi'nin bizi cahilleştirdiğini düşünenler vardı 👇

Harf Devrimi'nin getirdiği yenilikleri ve sağladığı okuma kolaylığını savunanlar, Osmanlı döneminde okuma-yazma oranını hatırlattı 👇

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
01.11.2018

yok cahil bırakılmış bilmemne beğenmeyenler SİKTİRİN GİDİN.Atatürk önderliğinde kurulan bir ülkede yaşamayı zaten hak etmiyorsunuzdur

01.11.2018

Normalde de yaşamıyorlar ki zaten. Sabah işe gelirken serviste karı kız muhabbeti. Paydoslarda ellerinde telefon Facebook'a gömülürler. Şu sıralar "Bir gecede cahil kaldık" sayfalarında dolaşıyorlar. Akşam eve uğradıktan sonra kahvehanede kağıt, okey vs... Bu kadar boş yaşayan şeyler AHaber izleyip ekonomist ve tarihçi kesilirler.

Pasif Kullanıcı
01.11.2017

Okur yazar oranı arttı mı arttı Atatürk'ün hangi devrimi başarısız olmuş ki zaten? Arapça ve farsça öğrenmeye çalışıyorum ben de müthiş bir kültür kaynağı var geçmişte. O kadar meraklıysanız oturur Osmanlıcayı da Arapçayı da Farsçayı da öğrenirsiniz. ''Kuranı okumak için ekstra eğitim lazım'' diyenler daha ne istiyorsunuz o çok sevdiğiniz imam hatipliler ilahiyat mezunları iş yapıyor ne güzel kuran kursu öğreticiliği diye bir meslek var bildiğim kadarıyla camide ders veriyorlar.

''bir gecede cahil kaldık '' diyen padişah kullarına bak hele, ulan aradan 90 yıl geçmiş hala cahilsin ve bunun farkında değilsin...

01.11.2018

http://www.filozof.net/Turkce/nedir-ne-demek/14542-kul-ne-demek-anlami-sistemi-osmanlida-hakkinda-bilgi.html

TÜM YORUMLARI OKU (113)