1 Dolar'a Satın Aldığı Terk Edilmiş Binayı Muazzam Bir Sanat Merkezine Çeviren Adam!

Bize ufuk ve ilham veren sıra dışı projeleri ara ara sizinle paylaşıyoruz. Son olarak böyle projelerden biri ABD'nin Chicago şehrinde gerçekleşti. 

Bir sanatçı sadece bir dolara (rakamla 1) satın aldığı terk edilmiş bir binayı harika bir sanat merkezine çevirdi! 👇

Evet bu imrenilesi hikâyelerden biri de Theaster Gates isimli sanatçı tarafından gerçekleştirildi.

Chicago‘nun güneyinde tarihi 1920‘li yıllara uzanan, terk edilmiş ve döküntü hâlde bulunan bir banka binasını satın alın Gates âdeta binanın kaderini değiştirdi.

Sanatçılığının yanı sıra şehir planlamacısı olan Theaster Gates harabe hâlindeki binayı gördüğünde, yapının potansiyelinin fazlasıyla farkındaydı.

20.000 metrekarelik bu devası binayı, City of Chicago’dan sadece 1 dolara satın alarak (evet, yanlış okumadınız, sadece 1 Dolara) muazzam bir sanat merkezine dönüştürdü.

Stony Island Arts Bank (Stony Adası Sanat Bankası) adı verilen sanat merkezi restore edilirken, yapının 100 yıllık tarihindeki orijinal mimarî detayların korunması için büyük özen gösterildi.

Gates’in sanat merkezini kurmasındaki asıl amacı, sanat ve kültürün herkesin erişimine açık olmasını sağlamakmış. Tabii bir de ilham vermek; arzusu ve hayali olan insanların başarılı olabileceğini göstermek...

"Sanat Bankası", içindeki eserlerin yanı sıra birkaç büyük kütüphaneyi de barındırıyor.

Sanatçılar, koleksiyonerler, akademisyenler ve araştırmacılar ve tabii ki kent sakinleri için maden niteliğinde. 😍

Sanatçı, merkezin Afro-Amerikalı kültürünün ve tarihinin bir arşivi olmasını ve aynı zamanda gelecek kuşak siyahî sanatçılar için bir laboratuvar işlevi görmesini umut ediyor.

Sanat merkezi bununla beraber, Gates’in kâr amacı gütmeyen vakfı Rebuild Foundation‘a da ev sahipliği yapacak.

Vakfın amacı ise kültürel projeler yoluyla kentsel ve toplumsal gelişimi canlandırmak.

"Bu gibi projeler, finansmandan daha çok inanç gerektirir..."

Theaster Gates, böyle projeler için önemli olanın finansmandan çok inanç, motivasyon ve birlik olmak olduğunu belirtiyor ve yatırımın geri dönüşü kadar, başka insanlara ilham vermeyi de önemsediğini ifâde ediyor.

Biz de sanatçıyı tebrik ediyoruz ve böyle sıra dışı projeleri ülkemizde de görebilmeyi ümit ediyoruz...👏

Kaynaklar

1 2

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı'dan Ses Getirecek Proje: Fenerbahçe, Rihanna ve ASAP Rocky ile İş Birliği Yapmaya Hazırlanıyor!
Furkan Bölükbaşı'nın Hamas Lideri ve Atatürk'ü Karşılaştırdığı Paylaşımına Berk Oktay'dan Sert Tepki!
Arka Sokaklar, Narin Güran Olayını İşleyerek İzleyiciden Tam Not Aldı
YORUMLAR

1 dolar mevzusuna takılmayın, o sembolik rakam. Bedava verilemeyeceği için sembolik fiyat biçiliyor. Büyük ihtimalle binanın geriye dönük gayrimenkul vergisi borçları falan vardır. Onları üstlenmiştir. Veya binanın tarihi dokusu bozulmadan, kâr amacı gütmeyen işlerde, kamu yararına kullanılması için belediye hibe etmiş, kanun gereği sembolik ücret almıştır. Kimse kimseye 1 dolara 20000 m2 binayı, arsayı vermez. Çokta şey yapmayın yani.

Hatta tarihte ki bir kaç 1 dolara satış haberlerini atıyorum. Farklı anlaşmalar falan filan oluyor bu sembolik satışların arkasında. 1- http://www.denizhaber.com.tr/enerji-devi-kirgizgaz-1-dolara-satildi-haber-52676.htm 2- http://www.milliyet.com.tr/misir-1-dolara-rusya-ya-2-savas-dunya-2331383/ 3- http://www.hurriyet.com.tr/dunya-devi-parma-1-euroya-satildi-28163530

12.01.2017

Tamamda biraz araştırıp kaliteli içerik yapsanızda diğer tık çalan haber sitelerinden farkınızı ortaya çıkarsanız daha iyi olmazmıydı. Bina eski bir banka , hatta discovery kanalında hazine avcıları belgeselinin bir bölümünde saklı bir şey varmı diye bölüm çekilmişti. Neyse terk edildikten sonra vergi borcu çok birikmiş. mirascıları kurtulmak için temsili 1 dolara satışa çıkarmışlar vs.

Pasif Kullanıcı
12.01.2017

Birkaç yıla kadar biz de 1 dolara ev araba kütüphane han hamam saray külliye falan alırız ^^

Pasif Kullanıcı
12.01.2017

olm ya kljdljdlljdjldl

TÜM YORUMLARI OKU (32)