Araştırmacılar, kodeksin 7’nci ya da 8’inci yüzyıllara ait olabileceğine inanıyorlar. O dönem birçok Mısırlı Hristiyan olduğu için kodeks İsa ile ilgili referans sunan birçok duayı içinde barındırıyor. Bu dualardan bir kısmı bazen “Hristiyanlar” olarak adlandırılan bir grup ile ilişkilendirilmiş görünüyor. “ Seth “, Hristiyanlığınn bir kolu olarak gözüken, Adem ve Havva peygamberlerin üçüncü oğlu Şit ‘in isminden geliyor. Bu grup Mısır’da ilk yüzyıllarda Şit’in taraftarlarınca oluşturulmuştur. Yeni deşifre edilen kodeks yazınlarından birinde bir duada şu söylem geçmektedir: “ Şit, Şit, yaşasın Hristiyanlık. ” [Kutsal Toprak: 7 Arkeolojik Bulgu]
Araştırmacıların söylediğine göre kodeksin açılışı, kimliği sır tutulan, “Baktiotha ” isimli kutsal figüre atıfta bulunur ve der ki, “Sana teşekkürlerimi sunuyorum ve seni ziyaret ediyorum. Baktiotha; sen güvenilir olansın, 49 farklı canlının da üstünde bir kralsın.” Choat ve Gardner, kodeksle ilgili araştırmalarının bulunduğu kitap basılmadan bir konferansta, “Baktiotha çelişkili duygular taşıyan bir figürdü. Büyük bir güçtü ve materyalist dünyada güçlerin kural kural koyucusuydu” şeklinde belirttiler.
Bahsi geçen kodekste, Hristiyan ve Ortodoks dualarının bir arada olması, tüm Hristiyan dualarının büyülü metinlerden alınmasından önce yazılması, kodeksin bir geçiş belgesi olma ihtimali işaret ediliyor. Yeni deşifre edilen kodeksin diğer metinlere benzediğini fakat daha çok Ortodoks Hristiyanlarından bilgiler taşıdığını ve birkaç özelliğinin sadece Şit dönemine ait olmasına dikkat çekiliyor.
Araştırmacılara göre, kodeksteki dualar ve büyüler “ Ritüel gücün tek bir aracı ” olması için birleştirildi.
O kitabı biri bana verebilir mi? Bir şey deniycem
Hristiyan ve Ortodoks duaları bir arada yer alıyor ne demek lan? Ortodoksluk ne zaman ayri bir din oldu? Boyle sacma bir metin gormedim hic.
e-book link pls.