1.000.000 TL vs 1 TL: Altı Sıfırı Attığımız O Günden Bugüne Alım Gücü Nasıl Değişti?

Son günlerin tartışma konusu paradan atılan sıfırlar ve bunun ekonomimize yansıması. Bildiğiniz gibi Türk Lirası'nın bol sıfırlar olduğu zamanlarda tuvalete gittiğimizde 1 milyon gibi 'uçuk' bir bedel ödüyorduk. Günümüzde ise bunun ancak milyonda birini vererek rahatlıkla tuvalete gidebiliyoruz.

Peki, gerçekten durum böyle mi? Atılan sıfırların alım gücüne nasıl bir etkisi oldu? Geçmişte 1 milyon liraya ne alabiliyorduk, şimdi 1 lira ile ne alabiliyoruz? Birlikte bakalım.

Bu soruların cevabını Dünya gazetesinden Özcan Kadıoğlu verdi 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kadıoğlu'nun TÜİK verilerine dayandırdığı araştırmada 1 milyon ve 1 lira ile alınabilecekler gram ve mili litre olarak sıralandı.

Fiyatı artık el yakan et: 2006 yılında 1 milyon lira ile 78 gram alabiliyorken, 2018 yılında 1 lira ile 25 gram alabiliyoruz.

Kuzu etinde de durum benzer. 2006 yılında 90 gram alabiliyorken, 2018 yılında 23 gram alabiliyoruz.

Kahvaltıların vazgeçileni sucuk: 2006 yılında 1 milyon lira 45 gram alabiliyorken, günümüzde 1 lira ile sadece 16 gram alabiliyoruz.

Anne sütü artık daha kıymetli: 2006 yılında 1 milyon lira ile 680 mili litre süt alabiliyorken, şimdi 1 lira ile 250 mili litre alabiliyoruz.

Beyaz peynir: 203 gramını 2006 yılında 1 milyon lira alabiliyorduk. Şu an ise 1 liraya sadece 43 gram alabiliyoruz.

Muz: 2006 yılında 1 milyon liraya 361 gram alabiliyorduk. Yıl 2018 ve 1 liraya 120 gram alabiliyoruz.

Nohut: 2006 yılında 1 milyon liraya 406 gram alabiliyorken, şu an 1 liraya 79 gram alabiliyoruz.

Diğer ürünler ise şöyle sıralanıyor 👇

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Giresun'da yaptığı konuşmada atılan sıfırlar sayesinde artık tuvalete 1 lira verildiğini belirtmişti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
27.03.2018

eskiden kredi cekip evi arabayı satıp 1 milyona tuvalete giriyorduk sayın cumhurbaşkanımızın tespit gibi tespiti ile bu zulümden kurturduk katılanlar vatansever aksini iddia edenler fedöcüdür 😂

Adamlar istikrar olacak dedi , istikrar iyi yönde olacak demediki...

27.03.2018

ulan adama gülme organıyla gülmezler şerefsizim şunu başka bir yerde söyleyecek eee sıfır atınca bir milyon bir lira oldu gene bir liraya gider oldu bu millet tuvalete sabık bakan faruk çelik böyle kütahyada sıvamıştı zamanında aynı söylem üzerinden. Gelin ben size olayın vehametini anlatayım beğenmediği bir milyon ile seçime geldiklerinde hepsinden 4 tane olmak üzere çay,simit.poğaça,krem peynir,ayran,ekmek,top kek alınırdı en basit aklıma gelenler bunlar 15 -20 milyara ev alınırdı 10 bin liraya füme doğanlar mavi tipolar meşhurdu piyasası olan araba olduğu için bu fiyata bunlar satılırdı hani bugün neredeyse banka kredisi ile satılan 100 lük rakıyı tekel üretirdi 25 milyonu geçmezdi 3,5-4 milyona sigara satılırdı gene tekel üretimi tabi insanlar asgari ücretle geçinir evine et,balık,tavuk süt ürünleri alırdı nohutun kilosu 12 lira olacak deseler çiftçi götü ile güler benzinin 6 lira olması hayaldi.Bunu alkışlayan destekleyen ya ekonomi bilmez ya süzme cahildir başka izahı yok.

27.03.2018

ayrıca bakınız bu ülkenin 15 senedir sözde kalkınma lokomotifi inşaat sen bunu lokomotif diye tren dizisinin başına koyarsan götünden ittirme ile ya gider yada 4 istasyon sonra yoldan çıkar bakın etrafınıza mortgage diye bir şey buldular zamanında önce ev fiyatları uçtu sonra inşaat firmaları patlak verdi ne yeşil alan kaldı ne düzgün mimari ne düzgün şehir planlaması üstüne bir de teşvik amına koydular ortağın istanbul en güzel örnek bu konuda; TOKİ bile artık orta sınıf için ev yapmıyor ulan kuruluş amacı orta sınıfa fakire hitap etmek olan devlet şirketi bile artık paran varsa sana bakıyor işler vahşi kapitalizme dönecek yarın bu şehir hastaneleri açıldığında geberiyorum desen önce parayı vezneye yatır öyle bakarız diyecekler o beğenmedikleri geceden sıra aldıkları hastaneleri arayacak bu millet göreceksiniz

TÜM YORUMLARI OKU (94)