‘Twitter’da Paylaşmış Olduğum Tweetler Benden İzin Alınmadan Kullanılabilir mi’ Sorusunu Yanıtladık

Twitter'da hesabınızı kilitlemediğinizde dünyadaki herkes rahatça tweetlerinize ulaşabilir ve onları okuyabilir.

Fakat eğer paylaşımını yaptığınız tweetin içindeki fotoğraf ya da yazdığınız şeyler orijinal ise bu içerik size ait sayılır ve hiç kimse sizin izniniz olmadan tweetlerinizi kullanamaz. Peki bu durum hangi yollarla yasal halde kullanılabilir ve hangi yollarla kullanılamaz sorusunu gelin birlikte cevaplayalım:

Bu durumda incelememiz gereken belki de en önemli iki şey telif durumu ve Twitter'ın 'Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikası'nda yer alan maddeler.

Telif durumu aslında oldukça açık ve nettir. Atmış olduğunuz tweetler size aittir. Haber değeri taşıyan veya belirli bir konu hakkında yorum içeren bazı durumlarda, herhangi birinin tweetinizi kopyalayıp yapıştırmasına ve başka bir yere göndermesine izin verecek bazı Adil Kullanım argümanları vardır ama çoğunlukla bu durum gerçekleşmez. Tweetlerinizde ifade ettiklerinizden ziyade tweetlerinizde kullandığınız kelimelerin telifi size aittir. Hatta bundan dolayı New York Times'ın yayınladığı bir haberde atılan bir tweetten yola çıkarak Rihanna'nın da oyuncular arasında bulunduğu bir film bile yapıldı, hem de tweet sahibine tek bir kuruş bile ödenmeden.

Zaten Twitter'a üye olurken 'Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikası' kısmında bunlar açıkça ifade ediliyor yani aslında üye olurken bunu onaylıyorsunuz.

Kaynak:Twitter

”Hizmetler üzerinde veya Hizmet üzerinden gönderdiğiniz, yayınladığınız veya görüntülediğiniz herhangi bir içeriğe ilişkin haklarınızı saklı tutarsınız. Sizin olan sizindir. Fotoğraflarınız ve videolarınız da içeriğin bir parçasıdır. Hizmetler aracılığıyla içerik paylaşarak ya da görüntüleyerek bize dünya çapında, özel olmayan, telif hakkı içermeyen (alt lisans hakkı ile) lisans kullanma, kopyalama, çoğaltma, işleme, uyarlama, değiştirme, yayınlama ve gönderme izni verirsiniz. Bu lisans durumu ise bizlere içeriğinizi dünyanın geri kalanıyla paylaşma hakkı verir ve bu durum sadece sizin için geçerli değildir.'

İsteyen herkes tweetlerinizi embedleyerek/sitesine gömerek sizden izin almadan kullanabilir. Twitter'ın 'Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikası' bu durum hakkında şöyle diyor:

Kaynak:Twitter

'Twitter, iş ortaklarının Hizmetler'deki içeriğinizle nasıl etkileşime girebileceğine ilişkin gelişen bir kurallar oluşumuna sahiptir. Bu kurallar, haklarınız göz önünde bulundurularak açık bir ağ kurmak için mevcutlardır. İçeriğinizi, biz ve iş ortaklarımız dağıtılırken, değiştirebileceğimizi veya uyarlayabildiğimizi ve/ veya içeriği farklı ortama uyarlamak için içeriğinizde değişiklikler yapabileceğimizi bilmelisiniz. Bu sözleşme ile birlikte paylaştığınız herhangi bir içeriğe burada verilen hakları vermek için gereken tüm haklara, güce ve yetkiye sahip olduğunuzu beyan ve garanti edersiniz.'

Yukarıda yazılanlar aslında tweetlerinizin izin alınmadan retweetlenebileceğini ve bahsedilen servis/iş ortakları vasıtasıyla izinsizce paylaşılabileceğini ifade ediyor.

👇Yani örneğin bu tweet embed/siteye gömme yoluyla eklediği için teknik olarak hala Twitter'ın içinde gözüküyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Peki bunu engellemenin hiçbir yolu yok mu?

Her ne kadar 'Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikası'nı kabul etmiş olsanız da, tweetlerinizin iziniz paylaşılmasını istemiyor olabilirsiniz. Twitter'ın bu durum için sunduğu iki öneri ise şu şekilde:

  • Hesabınızı gizleyin.

  • Tweeti silin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Acayip Bilgiler Kuşağı: Beyninizi Her Yanı Klimalıymışçasına Serinletecek 15 İlginç Gerçek
Küfür Kullanmadan da Komik Olunabileceğini Kanıtlayan Kadınlardan Haftanın En Çok Güldüren Tweetleri
Yüzünüzde Gülümseme Bırakabilecek Sporla İlgili Haftanın En Komik Paylaşımları

Popüler İçerikler

Bayramda Maziye Dalan Kullanıcılar Anne ve Babalarının Haset Ettiren Tanışma Hikayelerini Anlattı!
Optimar'ın Seçim Sonrası Anketinden AK Parti'ye Kötü Haber! 'Sonuçlar İlk Kez Bu Kadar Farklı'
Necmettin Batırel’den Seçmene ‘Tehdit’: “Kurunun Yanında Yaş da Yanarmış”
YORUMLAR
08.07.2020

Kitlemek? :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ