'Ne İzlesem' Diye Dertlenen Bünyelere Derman Olacak Bilim Tarihiyle İlgili Muhteşem Filmler

Bilim Tarihi birçok bilimi sadece bilimsel ya da tarihsel olarak değil sosyokültürel ve sosyoekonomik olarak da ele almak demektir. Yani sadece kişi; icat, teori, kuram bağlamında sıkışıp kalmaz, daha geniş ve derin bir yolculuğa sizi sürükler. Şimdi bu düşünceye uyan ve onlara yardımcı olan filmlere bir göz atalım.

1-The Man Who Knew Infinity (Sonsuzluk Teorisi)

Başrollerinde Dev Patel (S.A.Ramanujan) ve Jeremy Irons’un (Prof. Hardy) yer aldığı 2016 yapımı biyografi ve dram tarzında olan bu film, Hintli bir matematikçi olan Srinivasa Aiyangar Ramanujan’ın hayat hikâyesini ve onun matematik adına yaptıklarını ele almaktadır. Hikâye, gerek var olan otoritenin Ramanujan’ı kabul etmemesi gerekse içinde bulunduğu tarihte İngiltere’nin savaş halinde olmasından  kaynaklı yaşadığı zorlukları ele almaktadır.

2-The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi )

Başrollerinde Eddie ( Stephen Hawking) ve Felicity Jones’un (Jane Hawking) yer aldığı 2015 yapımı biyografi ve dram tarzında olan bu film, İngiliz bir fizikçi olan Stephen Hawking’in fiziksel ve akademik hikâyesini barındırmaktadır. Hikâyede Hawking’in yaşadığı ALS hastalığının sürecini ve bu süreçte fizik alanında vazgeçmeden sürdürdüğü ilerleyiş anlatılmaktadır.

3-Concussion (Dogruyu Söyle)

Başrollerinde Will Smith (Dr. Bennet Omalu), Alec Baldwin (Dr. Julian Bailes) ve Albert Brooks’un (Dr. Cyril Wecht) yer aldığı 2015 yapımı biyografi, dram ve spor tarzında olan bu film, tıp tarihinde yer alan bir gelişimi ele almaktadır. Hikâye, Amerikan futbolunun insan sağlığına kalıcı hasarlar verdiğini ortaya çıkaran ve kronik travmatik ensefalopati bulgularını yayınlayan ilk kişi olan Dr.Bennet Omalu’nun bu bulgulara ulaşmasını, bunları kamuoyuna aktarmasını ve bu çalışmaların Amerikan futboluna olan etkisini anlatmaktadır.

4-Steve Jobs

Başrollerinde Michael Fassbender (Steve Jobs),Kate Winslet (Joanna Hoffman) ve Seth Rogen’ın (Steve Wozniak) yer aldığı 2015 yapımı biyografi ve dram tarzında olan film, Apple’ın kuruluş sürecini ve bu süreçte Steve Jobs’un yaptıklarını ele almaktadır. Hikayede Steve Jobs’un dizayna verdiği önem, Apple markasını nasıl farklı bir hale getirdiği ve bu yolda yaşadıkları yer almaktadır.

5-The Imitation Game ( Enigma)

Başrollerinde Benedict Cumberbatch (Alan Turing), Keira Knightley (Joan Clarke) ve Matthew Goode’un (Hugh Alexander) yer aldığı 2014 yapımı dram ve biyografi tarzında olan bu film, Alan Turing’in tarih sahnesine girişini ve II. Dünya Savaşı’ndaki sürecini ele almaktadır. Hikâyede, Alan Turing ve ekibi II Dünya Savaşı’nda Almanların haberleşmede kullandığı “Enigma” adlı makinenin çözülmesi yönündeki çalışmalarını anlatmaktadır.

*Alan Turing yapay zekâ çalışmalarının adımını atan ilk bilim insanlarındandır.

6-Agora

Başrollerinde Rachel Weisz (Hypatia), Max Minghella (Davus), Oscar Isaac'in (Roma Komutan Orestes) yer aldığı 2009 yapımı  macera, dram ve biyografi tarzında olan bu film Roma İmparatorluğunun Hristiyanlığı kabul etmesi sonucu bilim cemiyetinin bir çoğunu olan Paganlara yapılan zulmü anlatmaktadır. Filmin odak noktası daha çok İskenderiye Kütüphanesi ve çevresinde bulunan Pagan halktır. Bu filmle birlikte tarihte adı az duyulmuş ancak çok büyük bir bilimsel kişilik olan Hypatia hakkında da bilgi sahibi olmanız mümkündür.

7- A Beautiful Mind (Akıl Oyunları )

Başrollerinde Russell Crowe (John Nash), Ed Harris (Parcher) ve Jennifer Connelly'in (Alicia Nash)  yer aldığı 2001 yapımı biyografi ve dram tarzında olan bu film ünlü matematikçi ve ekonomi konusunda büyük sansasyonel yaratan oyun teorisinin yaratıcısı John Nash'in hayatını ele almaktadır. Nobel odüllü ancak şizofreni hastası olan matematikçinin hastalık evrelerini ve oyun teorisini buluş öyküsünü ele alan bir filmdir.

8-The Current War (Akım Savaşları)

Başrollerinde Tom Holland (Samuel Insull), Benedict Cumberbatch (Thomas Edison) , Nicholas Hoult (Nikola Tesla) ve Michael Shannon'ın (George Westinghouse)  yer aldığı ve gösterimi 2017 olarak planlansa da bazı hukuki işlemlerden kaynaklı vizyon tarihi 20 Ekim 2019 yılına alınan biyografi, tarih ve dram türündeki bu film, elektrik alanındaki teknolojilerin gelişimine büyük katkı sağlamış ve birçok icat ortaya çıkarmış Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) ve George Westinghouse (Michael Shannon) arasındaki rekabeti ele almaktadır.

9-Interstellar (Yıldızlararası)

Başrollerinde Matthew McConaughey (Cooper), Anne Hathaway (Brand) ve  Jessica Chastain'ın (Murph) yer aldığı 2014 yapımı bilim kurgu, dram ve macera tarzında olan bu film. Artık verimsiz olan ve yok olmanın sınırına gelen Dünya dışında başka yaşanılacak bir gezegen arama telaşını ele almaktadır. Diğer önerilen filmlerin dışında bilim kurgu tarzı olup biyografi özelliği taşımasa da bilim tarihinde büyük yer alan ''genel görelilik'' ve kara delik konularını çok doğru işlemesi bakımında bu listeye girmeyi hak etmektedir.

10-Marie Curie

Başrolleründe Karolina Gruszka'nın (Marie Curie)  yer aldığı 2016 yapımı biyografi, dram ve romantizm türündeki bu film İki farklı alanda Nobel ödülüne sahip olan Marie Curie’nin 1905’te kocası Pierre ile radyoaktif maddelerin keşfi üzerine çalışmasını ve  hayatında yaşadığı zorlukları ele almaktadır.

Popüler İçerikler

Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
50 Yılda İlk Kez Görüntülendi! ÖSYM'nin Çöp Bile Çıkmayan Dünyadan İzole Sınav Merkezi'nde Neler Oluyor?
YORUMLAR
23.08.2019

Her şeyin teorisi ve Interstellar... İzlemeyen çok şey kaybeder

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ